
5 γεγονότα για τη δημιουργία αρωμάτων που μάλλον δεν γνωρίζετε
Η αρωματοποιία είναι ένας έντεχνος συνδυασμός αρωμάτων που δημιουργούν ένα μοναδικό άρωμα. Όταν ο μέσος άνθρωπος δίνει στον εαυτό του ένα νέο άρωμα, η απόφαση είναι εντελώς υποκειμενική και μπορεί να συγκριθεί με μια στιγμιαία, ανεξίτηλη έλξη.
Η φιγούρα του αρωματοποιού όμως μένει πάντα στα παρασκήνια. Περπατούν κατά μήκος των καναλιών που συνδέουν τους κόσμους του επιστημονικού πειραματισμού και της καλλιτεχνικής έκφρασης και περνούν δεκαετίες μαθαίνοντας την τέχνη τους.
Οι στόχοι τους ξεπερνούν κατά πολύ τη δημιουργία ενός γλυκού αρώματος που θα αρέσει στους καταναλωτές και θα βρίσκεται βαθιά στην ψυχολογική σφαίρα του συναισθήματος και του σχηματισμού μνήμης. Η σύγχρονη βιομηχανία αρωμάτων έχει εξελιχθεί μέσα από μια πολύχρωμη και πλούσια ιστορία, η οποία σήμερα είναι ένας μυστικός συνδυασμός δημιουργικότητας, καινοτομίας, ρομαντισμού και στρατηγικών μάρκετινγκ.
Η αρχαία τέχνη της δημιουργίας αρωμάτων
Πιστεύεται ότι οι ιερείς της Αρχαίας Αιγύπτου ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν αρώματα, καίγοντας θυμίαμα και εφαρμόζοντας βάλσαμα και αλοιφές για να ενισχύσουν τις θρησκευτικές τους τελετουργίες. Σύμφωνα με τη Mandy Aftel, μια παγκοσμίου φήμης αρωματοποιός: «Ανακάτευαν τους χυμούς από χυμώδεις λουλούδια και φυτά, τον πολτό φρούτων, μπαχαρικά, ρητίνες και κόμμεα δέντρων, αλεύρι από ελαιούχους σπόρους, κρασί, μέλι και άλλα έλαια για να φτιάξουν θυμίαμα και ασθένειες . "
Οι Αιγύπτιες γυναίκες ήταν γνωστό ότι χρησιμοποιούσαν αρωματικές κρέμες και έλαια ως προϊόντα περιποίησης και ως εργαλεία αποπλάνησης. Τα αιθέρια έλαια ήταν επίσης αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας ταρίχευσης τους. Η χρήση του αρώματος διαδόθηκε στην Ελλάδα, τη Ρώμη και τον Ισλαμικό κόσμο αντίστοιχα. Ο δωδέκατος αιώνας έφερε την ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου και την καθιέρωση της αρωματοποιίας ως μεγάλης ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Κατά τους επόμενους πέντε αιώνες, η χρήση αρωμάτων στη Γαλλία αυξήθηκε με σταθερό ρυθμό, βοηθούμενη από την τεράστια δημοτικότητα των αρωματικών γαντιών. Η «αρωματική αυλή» του Λουδοβίκου XV ονομάστηκε έτσι λόγω της καθημερινής εφαρμογής του αρώματος από το βασιλικό πρόσωπο σε δέρμα, ρούχα και έπιπλα.
Οι καινοτομίες στη χημεία δημιούργησαν τη σύγχρονη βιομηχανία αρωμάτων. Η πόλη Grasse στην Προβηγκία, λόγω της καλλιέργειας των γιασεμιών, των τριαντάφυλλων και της πορτοκαλιάς, έγινε το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό κέντρο παραγωγής πρώτων υλών, αλλά το Παρίσι σύντομα αντικατέστησε την κυριαρχία του ως η παγκόσμια Μέκκα παραγωγής αρωμάτων.
Η σημασία των συνθετικών αρωμάτων
Τα συνθετικά αρώματα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του σύγχρονου τοπίου της σύνθεσης αρωμάτων. Στο παρελθόν, τα αρώματα προέρχονταν αποκλειστικά από τον φυσικό κόσμο των αιθέριων ελαίων που βρίσκονταν σε φυτά, ζώα, ακόμη και στα φύκια. Η δημιουργική γκάμα αυτών των αρωμάτων είναι ατελείωτη, καθώς πολλά από αυτά δεν υπάρχουν στη φύση και οι φόρμουλες τους περιορίζονται μόνο από τη φαντασία του αρωματοποιού.
Ζωικές ουσίες όπως η ρικίνη του κάστορα, ο μόσχος από αρσενικό ελάφι χρησιμοποιούνται συχνά για την παρασκευή αρωμάτων, επειδή λειτουργούν ως ένας τύπος κόλλας που επιτρέπει στο άρωμα, όποια κι αν είναι, να εξατμίζεται αργά και να εκπέμπει το άρωμά του για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Η συζήτηση συνεχίζεται για το εάν τα συνθετικά αρώματα είναι καλύτερα από τα φυσικά αρώματα. Τα ζωικά έλαια είναι ακριβά και δύσκολα εκχυλίζονται. Χρησιμοποιείται επίσημα στη φυσική του μορφή, ο μόσχος, για παράδειγμα, προέρχεται από τις αδενικές εκκρίσεις του ελαφιού μόσχου και είναι ιδιαίτερα επιθυμητό από τους αρωματοποιούς. Οι συνθετικές εκδόσεις εξαλείφουν την ανάγκη συγκομιδής του αρώματος από ζώα, αλλά η απόλυτη προτίμηση βρίσκεται στις καρδιές των καταναλωτών.
5 ελάχιστα γνωστά γεγονότα για τη δημιουργία αρωμάτων
Ακολουθούν πέντε ελάχιστα γνωστά στοιχεία για τη βιομηχανία και τη δημιουργική και υλικοτεχνική διαδικασία δημιουργίας αρωμάτων για την εμπορική αγορά.
Χρειάζονται 30-70 αιθέρια έλαια για να δημιουργήσετε ένα ωραίο άρωμα
Η παραγωγή αρώματος εξαρτάται από τα αιθέρια έλαια, τα οποία εξάγονται από περίπου 2.000 από τα 250.000 γνωστά είδη φυτών στον κόσμο. Χιλιάδες άνθη χρειάζονται για να παραχθεί μόνο ένα κιλό αιθέριων ελαίων και η ετήσια απόδοση εξαρτάται πλήρως από την άφθονη συγκομιδή. Εάν η σοδειά της εποχής καταστραφεί από ασθένεια, μπορεί να επηρεάσει βαθιά την παραγωγή αρωμάτων.
Τα περισσότερα αρώματα περιέχουν φυσικά και συνθετικά υλικά
Υπάρχει μια κοινή παρανόηση ότι τα αρώματα υψηλής ποιότητας είναι φυσικά, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Οι προτιμήσεις των καταναλωτών για τα αρώματα έχουν αλλάξει με τα χρόνια και οι σύγχρονες προτιμήσεις φαίνεται να στρέφονται προς λιγότερο συμπυκνωμένα αρώματα. Τα τεχνητά μόρια είναι μεμονωμένα και μπορούν εύκολα να συνδυαστούν με φυσικά έλαια για να δημιουργήσουν πιο διαφορετικά αρώματα. Οι φυσικές ουσίες περιορίζονται από τις ιδιοτροπίες της διαθεσιμότητας και συνδυάζοντας τους δύο τύπους μορίων, οι χημικοί μας είναι σε θέση να παράγουν αμέτρητα διακριτικά αρώματα μεγάλης έντασης και ποικιλίας.
Η δημιουργία αρωμάτων είναι 90% τέχνη και 10% επιστήμη
Η δημιουργική πτυχή 90% αναφέρεται στη δυνατότητα έκφρασης των αιτημάτων που αναφέρονται στις πληροφορίες της επωνυμίας. Περιλαμβάνει επίσης την ερμηνεία όλων των κορυφαίων, μεσαίων και βασικών νότων ως προς το πώς θα συνδυαστούν για να γίνουν ένα μοναδικό και αρωματικό αμάλγαμα.