
Τα θαύματα του Ντιόρ - ο χρυσός θεός
«Το όνομα είναι ένας συνδυασμός Dieu - θεός και Or - χρυσός. Ο Dior ήταν πραγματικά ο χρυσός θεός!» Αυτά τα λόγια του Γάλλου συγγραφέα, καλλιτέχνη, σχεδιαστή, θεατρικού συγγραφέα και σκηνοθέτη Jean Cocteau σκιαγραφούν τα κύρια χαρακτηριστικά στο πορτρέτο μιας άλλης γαλλικής ιδιοφυΐας – του Christian Dior.
Έφυγε από τη ζωή στα μέσα του περασμένου αιώνα, αλλά δημιούργησε μια μεγάλη και λαμπρή βιομηχανία που φέρει το όνομά του. Έχοντας πατήσει στην πασαρέλα για μόλις 11 χρόνια, την έχει μεταμορφώσει εντελώς. Πώς η επωνυμία του κατέκτησε τον κόσμο;
Ο νεαρός Christian Dior
Γεννήθηκε τον χειμώνα του 1905 σε μια μικρή πόλη της γαλλικής περιφέρειας της Νορμανδίας και ήταν ένα από τα πέντε παιδιά μιας εύπορης οικογένειας. Από μικρός ενδιαφερόταν για τη μόδα, αλλά ο πατέρας του ήταν αντίθετος με την ενασχόληση του γιου του με τη μόδα και, σχεδιάζοντας την καριέρα του ως διπλωμάτης, τον έγραψε για να σπουδάσει πολιτικές επιστήμες.
Ωστόσο, ο σεμνός νεαρός δεν σταματά να ζωγραφίζει και μπαίνει δειλά, αλλά για πάντα, στους κύκλους της μόδας. Αυτό συμβαίνει με σκίτσα ρούχων για έναν Παριζιάνο couturier, τα οποία παραγγέλνει από αυτόν ήδη στις αρχές της δεκαετίας του '30.
Μετά από λίγο έγινε το δεξί χέρι του σχεδιαστή Robert Piguet, και στη συνέχεια του διάσημου Lucien Lelong.
Ο νεαρός Christian Dior γινόταν ολοένα και πιο διάσημος στη συντεχνία και σύντομα δημιούργησε έναν οίκο υψηλής ραπτικής με το όνομά του, για τον οποίο είπε: «Θα ήθελα αυτό το σπίτι να είναι το σπίτι μου». Το έτος είναι 1946. Τον υποστήριξε ο βιομήχανος Marcel Boussac και ο Dior κατάφερε να κάνει την πρώτη του εμφάνιση με μια συλλογή σε δύο βασικές γραμμές.
Επανάσταση της μόδας
Η συμπεριφορά των μοντέλων σε αυτήν την επίδειξη μόδας - επιτηδευμένη, θεατρική και προκλητική, καθώς και τα φανταστικά ρούχα με μακριές φούστες, τονισμένη μέση και εξαιρετικά περιγράμματα στους ώμους και τους γοφούς, που ονομάζονται "Wagner", "Verdi" και άλλα ονόματα της όπερας συνθέτες, αλλάξτε τις έννοιες της επίδειξης μόδας. Και κατακτούν και το κοινό και τους κριτικούς.
Ακόμη και τότε, η φήμη του Dior πέρασε τον ωκεανό και ένας Αμερικανός δημοσιογράφος αποκάλεσε τον Γάλλο «δικτάτορα της μόδας» και καινοτόμο. Για αυτήν, την πρώτη του συλλογή, έλαβε ένα «Όσκαρ» μόδας στο Ντάλας των ΗΠΑ.
Ωστόσο, όπως κάθε νέο πράγμα, οι στιλιστικές του απόψεις έχουν επικριτές. Επικρίθηκε ότι ήταν πολύ διαφορετικός με τα οράματά του για τα γοητευτικά και πολυτελή γυναικεία ρούχα και για υπερβολικά σπάταλο υφάσματα, στο πλαίσιο της φτώχειας μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι το New Look concept του - η τονισμένη μέση και οι στρογγυλεμένοι γοφοί - άλλαξαν όχι μόνο τη γυναικεία μόδα, αλλά και την εσωτερική αρχιτεκτονική.
Το 1949, παρουσίασε την επόμενη αίσθηση του, τη συλλογή Milieu ("In the Middle") και σε μόλις μία εβδομάδα έλαβε παραγγελίες για περισσότερα από 1.000 ρούχα από αυτήν, κάτι πρωτόγνωρο εκείνη την εποχή.
Ο δημιουργός φορεμάτων μπαλαρίνας, στη γραμμή Υ της γυναικείας σιλουέτας, φημίζεται για πολλές προληπτικές σκέψεις για τη μόδα, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουμε τα εξής:
«Δεν υπάρχουν άσχημες γυναίκες. Υπάρχουν μόνο γυναίκες που έχουν ξεχάσει ότι είναι όμορφες ».
„Αν έχετε καμπύλα πόδια, φορέστε μια βαθιά λαιμόκοψη».
«Το άρωμα μιλάει για μια γυναίκα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Πολύ καιρό αφότου έχεις ξεχάσει τι φορούσε, η ανάμνηση του αρώματος της παραμένει».
«Η κομψότητα είναι ο σωστός συνδυασμός πρωτοτυπίας, χαλαρότητας, φροντίδας και απλότητας. Από εκεί και πέρα, πιστέψτε με, δεν υπάρχει κομψότητα. Υπάρχει μόνο επιπολαιότητα. Η ατομικότητα έρχεται πρώτη και το πιο σημαντικό πράγμα για την ατομικότητα είναι το άρωμα!».
Οι γυναίκες στη ζωή του
«Υπάρχει μια πριγκίπισσα κρυμμένη σε κάθε γυναίκα», είπε ο σχεδιαστής και υποστήριξε ότι το μεγάλο του όνειρο ήταν να απελευθερώσει τις γυναίκες από τη φύση τους.
Πρώτη και κύρια στην καρδιά του είναι η μητέρα του, και ο Dior έχει αναφέρει πολλές φορές ότι η ανάμνηση των φιλιών της, ντυμένη κομψά, πριν πάει σε μια μπάλα, είχε ισχυρή επιρροή στην ιδέα του για τη θηλυκότητα και τον συνόδευε σε όλη του τη ζωή. .
Η αδερφή του Catherine ήταν επίσης αντικείμενο έμπνευσης για τον Christian Dior και σε αυτήν αφιέρωσε το πρώτο του άρωμα, που δημιουργήθηκε το έτος του θανάτου του - το 1957. Το Miss Dior - chypre και λουλουδάτο, προσωποποιεί την καθαρή τρυφερότητα μέσα από τα αρώματα της αψιθιάς, του γιασεμιού, της λεβάντας, του βρύου δρυός και των πράσινων χόρτων.
Με το πέρασμα των χρόνων, η εικόνα του «Κοριτσιού του Dior» έχει επανασχεδιαστεί περισσότερες από 25 φορές και το 2017 κυκλοφόρησε μια άλλη εκδοχή του, που μαγεύει με μια ανάσα από τριαντάφυλλο και λεμόνι, πατσουλί και τριανταφυλλιά.
Η Madame DeLaye είναι μια άλλη φιγούρα στη ζωή του Dior βουτηγμένη σε μυστήριο. Ήταν μάντισσα και ο σχεδιαστής έπαιρνε όλες τις αποφάσεις υπό την πίεση της. Ήταν η Madame Delaille που συμβούλεψε τον δημιουργό να δημιουργήσει τον οίκο μόδας του, του έδωσε διάφορες οδηγίες ζωής, συμπεριλαμβανομένου του να κρατά πάντα κοντά του φρέσκα λουλούδια.
Ο Christian Dior είναι ένας ιδιοφυής σχεδιαστής, αλλά ένας λυπημένος άνθρωπος, πέφτει συχνά σε κατάθλιψη και έχει ασταθή ψυχισμό. Αυτό επηρέασε όχι μόνο την ερωτική του ζωή, που ήταν γεμάτη απογοητεύσεις, αλλά και τον πρόωρο θάνατό του, σε ηλικία μόλις 52 ετών, σε κέντρο αδυνατίσματος στην Ιταλία, όπου υπέστη καρδιακή προσβολή.
Ο Dior μετά τον Dior
Ο μόνος βοηθός που είχε ο μεγάλος Christian Dior ήταν ο Yves Saint Laurent και ήταν αυτός που ανέλαβε τη διεύθυνση του οίκου μόδας μετά τον θάνατο του μεγάλου του δασκάλου.
Πήρε μια στροφή από την υψηλή ραπτική σε πιο δημοφιλή και νεανικά μοντέλα, αλλά αυτές οι αλλαγές δεν άρεσαν στον Marcel Boussac, ο οποίος βοήθησε οικονομικά τον Dior στην αρχή και παρέμεινε ο εκτελεστικός διευθυντής της μάρκας. Στη θέση του Yves Saint στις αρχές της δεκαετίας του '60, ο Laurent Boussac διόρισε τον στυλίστα Marc Bohan.
Ο Gianfranco Ferre είναι ένας ακόμη θρύλος της μόδας που άφησε το στίγμα του στο τιμόνι του Dior μέχρι το 1997, όταν ο John Galliano ανέλαβε καλλιτεχνικός διευθυντής της μάρκας.
Σουρεαλιστικός, σκανδαλώδης, παράξενος, αλλά ποτέ απαρατήρητος, ο Galliano ακολουθεί τη γραμμή του Dior προς την κατεύθυνση των δραματικών και εξωφρενικών παραστάσεων - σε κάστρα, σε κήπους, ακόμη και σε ένα τρένο. Και δεν κρύβει ότι ο αγαπημένος του σχεδιαστής είναι ο... Christian Dior.
Σήμερα, η 71χρονη εταιρεία διευθύνεται από τη δημιουργική διευθύντρια Maria-Grazia Chiuri, η οποία τηρεί την αυστηρή κομψότητα και προσπαθεί να συνεχίσει την τάση του Dior να προσαρμόζει την υψηλή ραπτική στην καθημερινή ζωή, όχι μόνο για ειδικές εκδηλώσεις.